Оцветено дизелово гориво за отопление и земеделие срещу обикновения дизел – каква е разликата?

Tractor 5083E

Много хора не са наясно, че всъщност дизела се предлага под различни форми и с различно предназначение. В повечето случай, когато хората чуят дизелово гориво и веднага се сещат за това, което зареждат по бензиностанциите. Всъщност има няколко вида дизелово гориво като най-масово разпространени са обикновения дизел и боядисаното гориво, използвано за селскостопански и индустриални цели.

За да ви помогнем да направите разлика между тях, заедно с един от водещите дистрибутори на дизелово гориво Горрел подготвихме този материал.

Дизелово гориво за земеделие и отопление

Този вид гориво до преди няколко години не се облагаше с данъци и беше по-евтино, но също така то съдържа повече сяра. Познато е под името червен дизел, дизел за земеделие, червено гориво, газьол, дизел за отопление или офроуд дизел. Той не е предназначен за превозни средства управлявани на пътя, а е предназначено само за офроуд или извън пътно транспортна техника. Например: в строителството ще се използва за тежко оборудване като:

  • Кранове
  • Товарачи
  • Багери
  • Копачи
  • Мотокари и други

Освен за транспортни средства това гориво се използва за отопление, като бива доставяно и съхраняване в специални контейнери. То се използва най-вече за отопление на училища, университети, административни сгради и други.

Обикновен дизел

Това гориво е за автомобили, джипове и обикновени камиони. На практика по състав е същото като дизела за отопление и земеделие с разликата, че е с по-ниски нива на сяра и не е боядисано в червен цвят. А от 2016 година дизела за земеделие не се боядисва и единствената разлика между тях е нивото на сяра, а понякога и цената, която е по-висока от горивото за земеделие или отопление.

Няколко често задавани въпроси, които вероятно сега изникват и във вашето съзнание:

Мога ли да използвам дизеловото гориво за земеделие или отопление в колата си?

Юридически не. Именно това е причината това гориво да се боядисва с червената боя. Цветът се открива при изключително ниски нива. Ако ви хванат да използвате офроуд дизел във вашия автомобил, по-добре се пригответе за солидна глоба. Както вече казахме, освен по външния вид и по-високото съдържание на сяра, червеното гориво не се различава от обикновеното дизелово гориво.

Каква е разликата между червеното и зеленото дизелово гориво?

Освен цвета, тези две горива имат много прилики.

 

  • Червено – използва се за офроуд. Основно за строителство и земеделие. Тъй като е без данъци, той е боядисан в червено за лесно откриване.
  • Зелено – всъщност е естествения цвят на чистия обикновен дизел. Нарича се зелен, защото е възможно в него да има добавени био компоненти за по-голяма екологичност.

Къде можете да намерите боядисано дизелово гориво?

Горрел осигурява бърза и качествена доставка на дизелово гориво за земеделие и отопление до всяка точка на страната.