Колко важна е ролята на кучето за търсене на трюфели?

куче за трюфели

Един нов бизнес провокира не малко почитатели на екзотичните преживявания. Ако в страни като Италия и Франция търсенето на трюфели се е превърнало в семеен бизнес и се предава от поколение на поколение то у нас тепърва се създават предпоставки за култивирането на черното злато. Като една от най-скъпите подправки, използвани в кулинарията трюфелите предизвикват особен интерес и у доста находчиви българи. Оказва се, че не голяма инвестиция могат да стартират бизнес, който след време да им носи доста добри доходи. Но не само парите  желанието са определящи за да се стартира с трюфелопроизводството. Както вероятно сте чували има и кучета за трюфели, които са основен помощник на търсачите на ценната подземна гъба, които им помагат в локализирането на най-добрите находки.куче трюфелотърсач

Питате се защо точно кучета? Всъщност невероятното обоняние на четириногите ни приятели е това, което ги прави най-благоприятния партньор в търсенето на трюфели. Любопитни факти сочат, че например в страните, в които трюфелопроизводството, култивирането и търсенето а подземните гъби има традиции и в обучението на кучета за трюфели. Още при бозаенето им майката се храни с продукти богати на аромата на трюфелите. Така малките кученца свикват със силната миризма и тя се превръща в тяхна любима, поради това че е я свързват с майчиното мляко. Освен това не само това е основната стъпка за обучението на едно куче в добър трюфелотърсач. Има и специално създадени школи, в които малките кутрета се оставя в ръцете на опитни дресьори, които се грижат за тях и успяват да ги обучат в  търсенето на различните видове трюфели, характерни за различните райони.

У нас не е толкова лесно да се намерят дресьори на кучета за трюфели, но пък за сметка на това имате друга алтернативна възможност. Не са малко самоубочителните програми, които доста успешно подпомагат трюфелните предприемачи да обучат своите кучета. Имайте предвид обаче, че не от всяка порода куче можете да направите трюфелотърсач. Има препоръчителни породи малки кучета, които са максимално издръжливи при различен климат и са със силно развито обоняние, които наистина се превръщат в най-добрия ви партньор по отношение на намирането на доста добри екземпляри трюфели. Както и самото култивиране на трюфелите така и обучението на кучета изисква търпение и време. затова ако искате бързо да забогатеете е да намерите черното злато то този екзотичен бизнес не е за вас. Хора, които имат потенциал да отглеждат трюфели у нас са осъзнали недостатъците на своето начинание и наистина търпеливо чакат успеха си, докато същевременно с това обучават и четириногите си приятели.