Спортни обувки за планина – съвети и информация за правилен избор

туристически обувки

Със своето многообразие обувките ,които се предлагат на пазара наистина ни впечатляват. Това, което не остава незабелязано обаче е това, че тяхното деление се основава на типа и начина на експлоатиране. Дали ще са за ежедневна употреба, за спортуване, разходки, работа за планината – сами можете да се уверите, че от това къде ще ходим има много голямо значение как ще сме обути. Така например за да са защитени краката ни от влагата и екстремните условия в планината повечето от почитателите на този вид туризъм залагат на спортни обувки за планина. Това, което отличава тези модели от останалите масови кецове и маратонки са следните:adidad terrex

  • Подметка. Ако сравните обикновени ежедневни спортни маратонки и планински спортни обувки ще забележите, че при вторите подметката е много по-висока и изглежда стабилна. Това се дължи на факта, че с тази обувки ще изкачвате стръмнини, ще минавате през терени, които са насечени, а няма да вървите по асфалт, което предполага съобразяване с екстремната ситуация и подсигуряване на краката със здрава подметка, която да не позволява на ходилата да се наранят. Освен по-висока подметката е изключително здрава и устойчива, гъвката и подсигураваща нормалното ни ходене.
  • Не само подметката, но и корпуса на спортните обувки за планина са много по-високи. Те обхващат глезена като тук причините за дизайна на моделите се дължи главно на елиминирането на нараняване на краката в частта, която е изложена на най-сериозни изпитания. Порязване на остър камък, одраскване и разкъсване на тъкан от клони на дървета и дънери са само част от рисковете, които могат да ви сполетят при планинарските ви хоби занимания. Ето защо производителите са предвидили не само здравина на подметката, но и достатъчно висока лицева част, която покрива крака и глезена.
  • Здрави и износоустойиви материали. Още веднъж подчертаваме, че екстремностите на планината наистина са сурови и могат винаги да ни поднесат изненади. Именно затова трябва винаги да сме здраво стъпили а земята. Спортните обувки за планината задължително трябва да бъдат изключително стабилни , а самите материали водонепропоскливи и износоустойчиви.
  • За да са комфортни и удобни е важно да се обърне внимание на вътрешността на туристическите спортни обувки. Материите да са дишащи и незапарвщи краката, което да води до изпотяване и липсата на стабилности сигурност при ходене.
  • Добри оферти. Не правете компромиси като търсите най-евтините обувки за планинари. Всеки запален фен на скалното катерене, екстремните планински преходи и туристически мероприятия знае, че добрата екипировка няма как да бъде евтина. А що се касае до обувките то тяхната роля е огромна, така че избирайте не евтини, а качествени и добри решения.