Къде намира приложение фосфорната киселина

фосфорна киселина

Едва ли формулата H3PO4 ви е позната, освен ако не сте в бизнеса с производство на безалкохолни напитки. Ортофосфорната киселина или за краткост известна като фосфорна киселина е неорганична минерална киселина, която намира приложение както м металургията така и в хранителната промишленост, а дори в някои сектори на козметичния бранш. Вероятно тези твърдения ще предизвикат редица въпроси и ще ви озадачат, но всъщност няма нищо странно в това, тъй като фосфатите на фосфорната киселина са изключително безопасни, когато си използват в съответната плътност. Като цена фосфорната киселина е достъпна, което е още един повод тя да бъде част от напитки, козметика и други индустриални цели.

Фосфорната киселина в напитките

Като добавка консервираща и подобряваща вкуса на напитките и изгодна като цена е фосфорната киселина. Ако се питате от къде идва киселинния остър вкус при всички газирани напитки, които обичат деца и възрастни то именно причината за това е в наличието на фосфорната киселина. Едни от най0големите търговски марки използват в огромни количества, за фосфорна киселина цена плащат евтино. Така и самия краен продукт се предлага в търговската врежа супер изгодно. Ето някои от напитките, в които има регламентирано количество H3PO4:Газирани Напитки

  • Газирани напитки (за които вече споменахме);
  • Пуншове;
  • Спортни и енергийни напитки;
  • Студени чайове;
  • Всякакви плодови напитки.

Тук фосфорната киселина се използва като консервант, който запазва състоянието на продукта (напитката) годен за консумация доста дълго време в опаковката, в която е бутилиран. Освен в производството на газирани и плодови напитки други сектори на хранителната промишленост, при които също се влага този предлаган на ниска цена химичен продукт са пасти за зъби, консервирани продукти като сладка, зеленчукови консерви, сметана, млечни изделия и много други.

Приложение в обработката на метали

Обработката на метали  е сложен процес и изисква предварителна подготовка. Някои от металите много бързо корозират дори и при минимална влажност, което изисква трениране с ортофосфорната киселина за да се премахне или по-скоро преобразува в твърдо и устойчиво на корозия вещество железен фосфат.

Вреди за здравето

Важно е да се отбележи, че според американски учени, които правят дългогодишни изследвания за влиянието на фосфорната киселина върху човешкото здраве показателите са доста тревожни. Понижаване на костната плътност се наблюдава при лица, които редовно консумират газирани и консервирани плодови напитки, в които има съдържание на фосфорна киселина, което е доста тревожен факт, който вероятно ще ви накара да се замислите дали пък да не ограничите тяхното ежедневно използване.