Печки за топлене и готвене – видове и решения

готвене

Богатия асортимент от отоплителни уреди, които ни предлагат търговците показва, че наистина има значение на кой от тях ще се доверим за да постегнем висок коефициент на полезно действие. Определящо е да се намалят разходите, уреда да е функционален и удобен за използване. Наред с до тук изброеното е важно да подчертаем и това,  че действително е необходимо да се подходи така, че според спецификата на имота да намерим и приложим най-добрата алтернатива. Днес ще представим едни не чак толкова популярни уреди, но пък значими за определен кръг потребители, за които не само цената, но и оптималното усвояване на енергията е от съществено значение. Сигурно сте чували, че някои домакинства използват печките за отопление и като готварски, на днес ще представим една тяхна подобрена версия, а именно готварска печка на пелети – https://www.balkanenergy.bg.

Приоритети на готварските печки на пелети

За високата ефективност на уредите, които използват като енергиен ресурс пелети няма как да не сте чували. Ключовите им приоритети се дължат на:Печка

 • Минимално количество ресурс за осигуряване на топлинна енергия;
 • Екологичност;
 • Икономичност;
 • Висока рентабилност;
 • Лесно манипулиране;
 • Безупречно удобство;
 • Безопасност и т.нат.

Все повече са онези потребители, които инвестират в такива решения, защото използването на уред с такава висока енергийна ефективност и определено показва, че е напълно оправдана подмяната на старата печка с нова, която използва в пъти по-екологично и рентабилно гориво.

Но нека се върнем на готварските печки на пелети, които със сигурност се повлияват от изложените данни, които се отнасят до уредите, които се използват само за отопление. При готварските основен акцент е това, че те усвояват генерираната от пелетите енергия и я трансформират както в такава за осигуряване на топлина така и за предоставяне на възможност за готвене. Накратко разполагате както с уред, който е катализатор на топлинна енергия така и за такъв, в който можете да печете, както и да използвате плота на печката за да пържите или готвите различни видове ястия.

Приложимост и видове на готварските пелетни печки

Можем да ги определим като не толкова масови, но въпреки това те са една невероятна алтернатива за конкретен тип имоти, в които е дори обичайно да се използват точно такъв вид уреди.  Готвенето е част от нашето ежедневие, а отопляването на имота през зимата съществена необходимост. Когато се съчетаят двата типа процеси ето, че има защо да се замислите дали пък точно това не би било най-рентабилното и икономично решение за вашия имот. Наистина е важно, когато се изисква да бъдат използвани точните уреди да се обмисли и това дали имот, в който смятате да ги приложите би отговорил на някои особености и изисквания.

Най-приоритетни са готварските печки на пелети за жилища и имоти от следната категория:

 • Хижи, които се намират в по-услови планински условия;
 • Вили, в близост или по-отдалечени райони от града;
 • Къщи на село;
 • Къщи за гости в еко селища;
 • Етно ресторанти и много други.

Безспорно това, което е важно да споделим, че въобще не са малко местата, при които могат да намерят доста ефективно приложение такива готварски печки. Оптимизирането на разходите и предоставянето на една много добра алтернатива са в основата на интереса, който проявяват голям процент от клиентите.

Що се отнася до видовото разнообразие при готварските уреди, използващи пелети то ще споделим, че има три основни вида:

 • С водна риза

Позволяват използването на топлинната енергия не само за готвене, но и отопляване на имота, благодарение на системата за парно;

 • С въздуховоди

Тук усвояването на топлината е чрез въздуховоди, които целят всички помещения да получат част от разподелената генерирана топлинна енергия;

 • Автономни, които могат да топлят само помещението, в което се намира уреда.

Въпрос на личен избор е кой от видоете бихте предпочели за вашия имот.