Сън за двойки: как да споделяш леглото с някого и да се наспиваш

От деца всички мечтаем за любовни отношения като в приказка. Да срещнем принца на белия кон или принцесата на мечтите си, да се влюбим от пръв поглед и взаимоотношенията ни да са по мед и масло. В реалния живот обаче е малко по-сложно. Щастливците, които вече са си намерили половинка, знаят че добрите отношения са награда, за която трябва да се бориш всеки ден и да я печелиш отново и отново. Любовта разцъфва и се запазва тогава, когато я пазим и я поливаме редовно с компромиси, грижа към другия и разбиране. Когато живееш с половинката обаче, ежедневието предлага трудности, които да тестват любовта ви. Недоспиване, лошо настроение, безпокойство, стрес – изпитанията в двойката могат да бъдат с разнообразни причини. За повечето от тях обаче Добрата фея на Съня помага – когато човек се е наспал добре, той е много по-позитивен и усмихнат, което влияе и на взаимоотношенията му.

Какво става обаче, когато се разминаваш с половинката в предпочитанията си за сън? Ако любовта е сбъдната приказка, не позволявай на съня да развали вашето „и заживели щастливо до края на дните си“. За много неща в двойката са нужни компромиси, но не бива никой от вас да прави компромиси със съня и здравето си.

 

Едно легло, удобно и на двамата – мит или реалност?

Факт е, че колкото принцове и принцеси, толкова и различни предпочитания за мястото и условията на сън. Трудно е да се угоди на всички и обикновено в двойката всеки прави компромис с нещо. Независимо, че се събуждаме уморени и недоспали, защото сме спали неудобно, през деня се утешаваме, че поне сме прекарали нощта с любимия човек. Но знаеш ли, че вече не е нужно да правиш компромис с матрака си? Всеки от вас може да спи на качествен двоен матрак Дормео, който му е удобен и въпреки това да продължавате да спите на едно легло. Това е възможно с матраците с 2 ядра, специално създадени за двойки, като айМемори S и Еър+ Селект. При тях всеки избира нивото на твърдост и поддръжка в своята половина от леглото, след което двете части на матрака се обличат в общ калъф, който ги съединява заедно, без пролука. Така Спящата красавица и Чаровният принц се наспали дълго и щастливо, чак до сутринта!

 

Различни навици преди сън

Приказката от началото на любовта ви може да се поразвали, когато заживеете заедно и заради различните навици преди и по време на сън, които всеки от вас има. Тя обича да заспива рано, той обича да гледа телевизия до късно, докато заспи; тя се върти много в леглото и му краде завивката, той хърка… Ежедневието е развалило много приказки, не му позволявай да съсипе и вашата! Не и когато можеш да си го спестиш. Предаването на движението по време на сън е основен проблем при много двойки. Често единият от тях се върти и пречи на другия. С матрак с мемори пяна в калъфа можеш да регулираш това. Мемори пяната има свойството да заема мигновено формата на предмета, поставен в нея. Това означава, че щом легнеш на матрак с мемори пяна, той ще обгърне тялото ти нежно, предоставяйки му идеалната удобна площ за сън на мига. Това ще ти спести много от въртенето, за да намериш онова „удобно местенце“ за сън, както и е възможно да намали значително хъркането. Освен това, мемори пяната обира движенията и възпрепятства предаването им към партньора. Ето защо мемори пяната се грижи за удобството и добрия сън и на двама ви.

 

Гушкане преди сън

Доказано е, че при прегръдка, продължила по-дълго от 8 минути, в кръвта се освобождават ендорфини – хормоните на щастието. Освен че те ни зареждат с положителни емоции и заздравяват близостта ни, има още доказани ползи от прегръдката. Тя облекчава неразположението и мускулните болки. Окситоцинът разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението, което регулира нивата на кръвното налягане. Прегръдката намаля синтеза на хормона на стреса кортизол, като същевременно повишава отделянето на серотонин, който е друг хормон, свързан с чувството за щастие. Всичко това води до успокояване на нервната система и се подобрява емоционалната връзка между хората, които се прегръщат. Какъв по-добър начин да заспиш, ако не щастлив и изпълнен с любов?