Черни зимни трюфели могат да бъдат намерени и на територията на България

зимен черен трюфел

Трюфелната мания през последните години навлезе и  у нас. Независимо от това, че агролесовъдството и култивирането на заразни фиданки, в чиито корени се образуват трюфелните гъби е доста трудаемък и дълъг процес те не липсват ентусиасти, които да се заемат с това интересно предизвикателство. Видовете трюфели са доста разнообразни, но едни от най скъпите са черни зимни трюфели. Те са вторите след белите трюфели, за които се плащат доста високи суми особено от ресторанти по света, които използват тези невероятни гурме съставки в създаването на невероятни кулинарни шедьоври. Цената, за такива черни трюфели започва от 1000 евро и в зависимост от големината на гъбите може да достигне и до 2000. За да се отгледат такива впечатляващи екземпляри обаче имайте предвид, че е важно да се спазят основни правила. Тези черни зимни трюфели се развиват най-добре в корените на дъба и леска. Колкото по-варовита    толкова по-благоприятна е тя за развитието на тези ядливи гъби. Периода им на зреене е от декември до март, което предполага, че през този период можете да намерите едни то най-добрите, които могат да бъдат с размер от грахово зърно до такива, колкото топка за тенис. Това са всъщност обичайните размери на тези черни трюфели, но не са рядкост и такива по-големи.черен трюфел

Черния трюфел се характеризира със силен аромат. Ако за пръв път ще търсите такива подземни гъби имайте предвид, че те не отличават с някакъв впечатляващ вид. Обикновено са обвити в кафяво-черна обвивка, покрита с брадавици. Ако разрежете зимен черен трюфел ще видите, че той е тъмно лилав до черен и има бели нишки като ивици. Несъмнено аромата и вкуса на подземните гъби във всичките им варианти е причината те да са предпочитани за сосове и всякакви други добавки, които се използват за гарнирането на най-добрите световни ястия. Днес не са малко  и българските ресторанти, които използват трюфели в менюто си за да привличат почитателите на нестандартните гозби.

А черния зимен трюфел е един от култивираните и срещани в България. Повечето готвачи сравняват аромата му с този на индийското орехче и го използват при приготвяне на свински стекове, ризото, дори омлет. Не всеки човек обаче би оценил качествата а черния трюфел като вкус. Поради силния аромат и специфичен привкус хората, които са свикнали  с традиционните гозби не могат да приемат това гурме предизвикателство. Но не са малко и почитателите на тези подземни гъби, които ги обожават именно заради техните нестандартни вкусови качества и с удоволствие опитват нови гурме специалитети с тази добавка.