Кои са основните стилове на интериорния дизайн?

Тенденциите идват и си отиват, но основните стилове в интериорния дизайн издържат на изпитанието на времето. Решихме заедно с интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева да създадем едно кратко ръководство, представящо основните стилове, както и кратки съвети, които ще ви помогнат да създадете по-красиви и уютни пространства.

 

Скандинавски – готини, уютни акценти и семпли цветове

Вдъхновен от снега, планините и фиордите на скандинавските страни, този стил се превърна в изключително популярен и предпочитан от много собственици на имоти по цял свят. Подходящ е както за спални и всекидневни, така и за банята. За да постигнете желания уют помислите за чисти линии и добавянето на много текстура.

 

Еклектичен – нарушавайте правилата, забавлявайте се и бъдете смели

Ключовото при този стил е, че той е микс от идеи вдъхновени от различни периоди, стилове и тенденции. С него можете да забравите за правилата. Важно е да се усеща почеркът на вашата личност, добавяйки всичко, което на вас ви харесва. И все пак не бива да прекалявате, а е добре да запазите баланса в интериорния дизайн. Не можете да имате много неща, които не си подхождат и се борят между си за вашето внимание. Напротив те трябва да си подхождат и да „говорят“ помежду си.

Най-добрите еклектични интериори са комбинация от стари и нови мебели, различни цветове и текстури.

 

Индустриален – голи тухли, груби текстури и солидни конструкции

Комбинация от сурови, изложени материали, типично за индустриалния стил са елементи като стомана, бетон, тухли и месинг, които са и акценти в интериора. Осветителните тела са изключително важни за този стил, тъй като те омекотяват атмосферата в това иначе студено пространство. За по-автентичен промишлен вид заложете на неутрална цветова палитра.

Най-голямото предимство на този стил е, че след реализирането му няма да се налага да стъпвате на пръсти и да внимавате да не счупите нещо, защото аксесоарите са обрани. За да създаде повече уют обаче, защото това е вашият дом, добавете повече текстил, картини и килими.

 

Винтидж – елегантен, романтичен и изискан

Ако сте фен на старинните мебели, то винтидж стила е правилния избор за вас. Всеки собственик иска домът му да бъде очарователен и красив, а най-добрият начин да създадете уютно пространство във винтидж стил е като комбинирате нови и стари мебели. Друг специфичен елемент на този стил са меките пастелни цветове и флорални мотиви. Откритите рафтове ще ви дадат поле за изява, където с гордост можете да покажете вашите любими книги и аксесоари.

 

Минималистичен – открито и изчистено пространство

Минималистичната тенденция се заражда в началото на 20 век и продължава да набира популярност в интериорния дизайн. Повлиян от простота специфична за японския дизайн, за този стил с пълна сила важи максимата по-малкото е повече. Минималистичният стил се свежда само до основните елементи необходими за обзавеждането, като се дава приоритет на празното пространство. Специалистите препоръчват да се използват неутрални цветовете, като идеята е да не се отвлече вниманието от семплия дизайн на интериора. Акцентът тук пада изцяло върху цвета, формата и разпределението с минимум мебели и аксесоари, за да се създаде естетически привлекателен и уютен дом.

 

Средиземноморски – задоволява копнежа ни за море, слънце и пясък

Традиционно, когато повечето хора чуят средиземноморски стил си представят най-честите клишета в интериорния дизайн, а именно употребата на морски аксесоари и мотиви. Опитните специалисти обаче могат да предложат много оригинален и съвременен подход за реализацията му. С помощта на естествени материали, повече прозорци и прохладни бели драперии, ще можете да създадете усещане за просторен крайбрежен рай. Цветовете, които задължително трябва да присъстват при проектирането на този стил са синьо, синьо-зелено, жълто, оранжево и дори червено.

Средиземноморският интериорен дизайн е непретенциозен и когато е реализиран правилно, той изглежда страхотно и в градски апартамент.

 

Съвременен – актуален, модерен и постоянно развиващ се

Специфичното за този стил е, че разполага с чисти, минимално декорирани пространства. С него домът може да бъде едновременно практичен и красив. Той е най-добрия избор всички, които залагат на максималния комфорт в дома. За да създаде по-уютна атмосфера добавете повече плюшени текстури като кадифето, което е страхотен избор както за спални завивки и завеси, така и като тапицерия на дивана.