Защо е важно да сменим водомера на време?

смяна на водомер

За да използвате спокойно услугите на ВиК, трябва да имате изправен и пломбиран водомер. Това е задължително условие на всеки гражданин, който е абонат на дружеството. Тези технически устройства освен че имат определен период на експлоатация, след което трябва да бъдат сменени се случва и да се развалят. При подобна авария трябва да потърсите задължително лицензиран водопроводчик, който има право да извършва подобен вид дейност. Предлагаме ви да разгледате страницата на https://hidro-start.com/smiana-na-vodomeri/. Фирмата разполага с модерно и качествено оборудване, обучени служители и нужната документация, за да ви помогнат при проблем с водомера.

Кой ще ни предостави качествена услуга по смяна на водомера?

Когато установите някакъв вид повреда или авария, е правилно да се свържете с фирма, която разполага с необходимите документи и е лицензирана, казват от Хидро Старт. Не рискувайте сами да правите нещо по отстраняване на проблема, защото е незаконно.

От ВиК фирмата ще дойдат и ще съставят необходимите документи за смяна на водомер. Ще се извърши демонтажа на стария и монтаж на новия както и ще ви съдействат за всички нужни формалности по узаконяването. Новият измервателен уред също така трябва да бъде пломбиран, за да отговаря на изискванията на държавното дружество.

Какви са предимствата да наемем ВиК фирма?

Професионалистите в този бранш се отличават с висока компетентност и възможност да реагират във всяка ситуация. Те много добре знаят, че измервателните устройства трябва да работят безотказно, да са регистрирани и пломбирани, за да бъде всичко наред. Водопроводчиците ще ви информират, че водомерът може да бъде сменен, само ако е доказана повреда и грешно отчитане или неговият експлоатационен период вече е изтекъл. Когато работите с лицензирана ВиК компания няма да имате никакви притеснения относно това, какво устройство се монтира на мястото на старото.водомер

Ще ви бъдат предложени различни опции, от които да изберете в зависимост от предпочитанията си. Самата процедура не отнема много време и не е сложна, но е важно да бъде извършена професионално от хора, които имат разрешението на държавната водопроводна компания. Колкото по-бързо реагирате при подобна ситуация, толкова по-спокойно ще може да използвате ресурса и да продължите ежедневието си.

Как да установим, че е нужна смяна на водомера?

Препоръчително е да се информирате навреме, как се действа във всяка една ситуация, която е възможно да възникне във вашето домакинство. Всички хора са абонати на ВиК дружествата в съответните градове. Когато имате съмнение, че водомерът ви не отчита правилно, трябва веднага да потърсите съдействие от съответните специалисти, за отстраняване на аварията. Най-важно в случая е да разберете, какъв точно е проблемът:

  • обърнете внимание на месечната си сметка – много добре знаете, колко вода изразходвате всеки месец и какви суми сте плащали до момента. Ако изведнъж сумата е прекалено висока или прекалено ниска, това означава че със сигурност имате някакъв проблем с измерването на кубиците изразходена вода. Този индикатор е един от най-сигурните, които ще ви насочат към смяна на водомера;
  • проверете фактурата за покупка на измервателното устройство и неговият гаранционен период – нормално е след изтичане да бъде подменен, тъй като след това нямате гаранция, че ще отчита напълно достоверно;
  • в случай че установите теч – около уреда за измерване трябва да бъде винаги абсолютно сухо, защото в противен случай означава, че имате авария.

Това са основните причини, поради които е важно навреме да потърсите фирма за смяна на водомер. Проблемът може да бъде разрешен в много кратък срок, ако използвате услугите на лицензиран водопроводчик и не отлагате изпълнението на задачата. Хубаво е да сте сигурни, че новият измервателен уред отговаря на стандартите, има нужната документация и е пломбиран.

Какви са правилните стъпки при смяната на устройството?

От Хидро Старт ви съветват да не се притеснявате, ако пред вас стои подобен проблем. Смяната на измервателния уред за вода няма да отнеме много време, стига да поверите работата на доказани професионалисти с коректен лиценз. Съществуват конкретни правила и стъпки по демонтажа и монтажа, които са ясно регламентирани от ВиК компанията във вашия район. Съветваме ви никога да не предприемате стъпки по това сами да отстранявате подобни аварии или да извършвате смяна, без да сте се консултирали със специалисти. По закон гражданите нямат право да подменят сами водомер. Ето и малко информация за процедурата, която ви предстои:

  • за начало трябва да бъде демонтирано старото измервателно устройство – тук е основният момент, в който се описват много подробно причините за смяната на стария водомер. Това е задължително, а протоколът се изготвя в няколко екземпляра;
  • монтаж – от ВиК компанията, която се занимава със смяната на измервателния уред ще ви предложат модели, от които да изберете един. Препоръчваме ви да се съобразите с насоките на водопроводчика, тъй като той ежедневно се занимава с подобна работа и може да ви даде ценна информация. След монтажа се тества изправността и коректната работа на устройството;
  • изготвяне и входиране на всички документи – изискванията ще бъдат спазени, след като се попълнят документите свързани със смяната на уреда. Записват се номерата на водомера и пломбата и данните се предават в съответното дружество.

Лесно и безпроблемно ще разрешите въпроса, ако се доверите на фирма с изградена репутация и коректно отношение към всички клиенти.