Радиатори за парно – как да ги изберем

стоманен радиатор

Възможностите за отопление на дома са много, но всеки ще ви потвърди, че парното, независимо дали е локално или пък от ТЕЦ и газификация има невероятно много предимства. Не просто имате топлина и комфорт в целия си си дом, но и наистина разходите, които ви костват зимните месеци са под контрол. Реално има значение какъв ще бъде източника на захранване на парното – дърва, въглища, пелети, брекети, слънчеви панели, газ и т.нат. Освен това обаче за да бъде ефективно и икономично разходването на ресурса е от съществена роля и това какви ще бъдат съответните радиатори, от които е изградена отоплителната ви система. точно на техния вид, размер и форма ще акцентираме днес, тъй като има множество варианти за парно радиатор, но онези, в които ще инвестирате следва да са най-добрите, интелигентни и стилно адаптиращи се към вашия интериор.

Видове радиатори

Определят радиаторите за парно като съществен елемент от системата. Всяка една сграда, помещение и пространство се отличават със своят дизайн, квадратура  и форма. Това предполага както сте избрали захранващия източник така с отговорност да се подходи и към телата, които ще монтират като източник на топлоотдаване. Самата роля на радиатора за парно е да осъществи преноса на топлинна енергия в различните зони на жилището – коридор, дневна, спалня, кухня, трапезария, детска стая дори баня. Колкото повече радиатори имате в дома то толкова по-лесно  и бързо ще можете да достигнете желаната температура. Но разбира се, че не само това е от значение. Радиаторите са различни като вид и материал, от който са изработени, което ги прави изключително приемливи като средство, с което пренасяте топлината в целия си дом без затруднения и кой знае какви високи разходи.

След най-популярните на пазара радиатори се нареждат:

 • Чугунени радиатори;алуминиев радиатор
 • Стоманени радиатори;
 • Алуминиеви радиатори;
 • Биметални.

Сами можете да си напраните равносметката, че за да заложите на даден вид радиатори е важно на първо място детайлно да се запознаете с техните предимства и недостатъци. А повярвайте всеки един от моделите не е безгрешен и наред с основните си приоритети може да е окаже не достатъчно правилен тип спрямо потребностите на домакинството ви.

Чугунени радиатори

Те не са някаква новост на пазара. Даже повечето специалисти ги определят като ретро вариант, който не заслужава внимание. Но пък от гледна точка на ниска цена не са малко клиентите, които ги избират. Сред предимствата на чугунените радиатори са това, че имат свойството да задържат топлината максимално дълго във времето дори след като източника на затопляне на циркулиращата течност вече не е активен.

По отношение на недостатъците обаче няма да сме лаконични, защото тези радиатори са:

 • Остаряла технология;
 • Лесно се чупят;
 • Корозират с времето;
 • Не са особено красиви;
 • Имат нужда от време за да се затоплят и започнат да топлотдават.

Стоманени радиатори

Едни от най-използваните на пазара рдиатори като сами се досещате, че това е заради тяхната цена. Да, те са много евтини и като качества доста се доближават до чугунените. Парно отопление с такива радиатори би било вариант за обществени сгради и други, но за дома наистина не ви ги препоръчваме. Те са тежки, масивни, но имат нужда от повече поддръжка, тъй като с времето корозира, а да не забравяме, че между ребрата се натрупва и страшно много прах.

Ако обаче търсите евтин вариант за инсталиране на локално парно то това е някакъв вариант заради надеждността и здравината им.

Алуминиеви радиатори

Сред най-добрите решения на пазара са именно тези радиаторни тела за парно отопление. Към качествените им характеристики, заслужаващи внимание са:

 • Пластичност на материала и възможност за изработка на разнообразни размери и форми;
 • Лекота на материала;
 • Антикородиомнните свойства на алуминия;
 • Иновативен и модерен дизайн;
 • Моментално топлоотдаване;
 • Добра цена.

Сами преценете с какви радиатори да оборудвате вашето парно за да си гарантирате спокойствие, уют и топлина.